POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICA


Sve galerije ::: Predjela i salate ::: Svi recepti ::: Sir :::

Paski sir


Trenutno nema slike!


kori. (2. februar 2012.):::
o paskom siru


Sastojci:

Paški sir je jedan od najpoznatijih i najviše nagrađivanih proizvoda, nastao isključivo iz ovčjeg mlijeka domaće autohtone pasmine paške ovce, čija je proizvodnja sezonskog karaktera. Zreli paški sir star 6 do 12 mjeseci karakterističnog je pikantnog okusa, svojstvenog mirisa, blago mramorirane i zrnaste strukture tijesta. Mrvi se i topi u ustima. Kao ribani, Paški sir se upotrebljava kao dodatak mnogim domaćim ribljim i mesnim specijalitetima. Ima oblik koluta težine oko dva kilogama i čvrstu koru zlatno žute boje.

Povijest Paškog sira počinje onda kada i povijest uzgoja ovaca na otoku Pagu, a to seže u davna vremena kada su na našim otocima živjeli najstariji europski stanovnici. Ovca je tadašnjem čovjeku bila sve, jedini izvor mesa, mlijeka vune i kože. Tradiciju ovčarstva i proizvodnje sira nastavljaju i usavršavaju ilirski Liburni, prvi graditelji paških suhozida, a preuzimaju doseljeni Romani i Hrvati, koji su je sačuvali u do danas izvornom, nepromijenjenom obliku.

Paški sir je dugo vremena bio starom paškom stanovništvu jedini izvor hrane u oskudnim vremenima, sve dok ga nisu polako otkrivali putnici i trgovci koji su prolazili otokom, i uvidjeli u kakvoj zapravo deliciji otočani uživaju. Uskoro je paški sir postao, uz paško vino Žuticu, pašku sol i čipku, sredstvo robne zamjene, te su ga Pažani sve manje ostavljali za sebe, a davali u zamjenu za nužne proizvode kojima je škrta otočka zemlja oskudijevala.


Priprema:

Ni sada, pa ni onda nitko nije znao što je to tako posebno u otoku Pagu, što je to što mu daje taj dodatni buke koji je sadržan u svim njegovim proizvodima i čudima, pa tako i u Paškom siru. S jedne strane, tu je paška ovca, zasebna pasmina, koja se na cijelom otoku drži slobodno, čiji način držanja nije promijenjen od davnina, a mužnja se i danas obavlja u otvorenim torima od suhozida. S druge strane, mnogobrojne paške aromatične biljke, plod bure, sunca i soli ugrađene u kameno tijelo otoka i u rijetka, ali plodna paška polja. A tu je i paški čovjek, i njegove vrijedne ruke koje su čuvale obiteljsku tradiciju ovčarstva i umijeća proizvodnje sira.

Danas na otoku Pagu živi oko trideset i pet tisuća ovaca te se na cijelom otoku proizvodi oko tristo tona Paškog sira godišnje što je i vrhunac proizvodnje na otoku budući da je ograničen svojim najvrjednijim resursom - pašnjacima. Time Paški sir spada u proizvode limitirane serije ali vrhunske kvalitete koji se nalaze na stolovima samo istinskih gurmana

Sirevi Žigljen i Figurica su proizvodi dobiveni iz mješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka. Spadaju u red tvrdih i osrednje pikantnih sireva, dok je sir Kolan nešto blažeg okusa i proizveden je iz kravljeg mlijeka kojeg naša sirana otkupljuje na području Ravnih Kotara. Kozlar je sir proizveden iz kozjeg mlijeka od domaćih pasmina koza s otoka Paga i Ravnih Kotara. Paška skuta ili puina je albuminski sir dobiven iz sirutke pri proizvodnji Paškog sira. Ima visoku nutritivnu vrijednost, a osobito je cijenjena među stanovništvom na Jadranskoj obali.

autor recepta: kuvarica
Ovaj recept otvoren je 3136 puta.
prethodni Sir sledeći
Dodaj slikuODŠTAMPAJ

Подели


Za sada nema komentara na ovaj recept!
Privilegiju slanja recepata, komentara, ocenjivanja i učešća u diskusijama mogu da koriste samo članovi sajta!


Učlanite se OVDE


Učlanjenje je BESPLATNO!


Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraga sajta:

Pošalji recept/sliku


BAŠTOVANSTVO

© 2005 - 2020 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 01. 01. 1970 u 01:00:00

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika