POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICAHOME ||| MAGAZIN ||| zdravlje
2008-02-23

TRUDNICE I ISHRANA

 
TREBA LI JESTI ZA DVOJE
 
Mnogi veruju da trudnica treba da jede za dvoje. To je tačno. Ali, da ne bi bilo nesporazuma, treba odmah da znate da se ovo pravilo ne odnosi na količinu hrane koju uzimate, već na njen kvaltitet. Vi ne smete preko odredene granice dobijati kilograme. Zato uzimajte hranu koja ne sadrži mnogo masti i skroba. a bogata je belančevinama, mineralnim solima i vitaminima.
U trećem mesecu trudnoće vaša buduća beba ima samo 45 grama. Veilike кoličine hrane koju uzimate njoj mogu samo da naškode. Tek od 6. meseca vi treba razumno da povećavate svoju ishranu — za jednu petinu od ranijeg normalnog obroka.
Ako budete prešli razumnu meru u uzimanju hrane, osetićete digestivne tegobe: osećaj gorušice u želucu, naduvenost i pritisak u stomaku. A preti vam i nesto mnogo gore: previse ugojena trudnica teško se i dugo porađa.
Budite uvereni, vaše dete neće biti malo ako vi malo jedete. Važno je samo da se higijenski hranite.
Ne zaboravite: mnogo voća i povrća, dosta mleka, sira i jaja, razumne količine mesa i — malo skroba i brasnjavih materija koje goje. Vi treba da unesete 2500 kalorija dnevno. Nastojte da to budu kalorije unesene kroz gradivne i vitaminske namirnice koje smo vam brojali.
Još nekoliko pravila: uzimajte hranu u 4 manja dnevna obroka. Povrće kuvajte na pari. Meso jedite pečeno na žaru.  Ako osećate neodoljivu glad, zavarajte je voćem, bonbonom, komadićem čokolade ili jednim keksom – do glavnog obroka.
 
šTA MORATE DA ZNATE O NAMIRNICAMA
 
Namirnice se dele prema ulozi u organizmu na tri grupe:
1. Energetske – bogate mastima i ugljenim hidratima;
2. Gradivne – bogate belančevinama i mineralnim solima, neophodne, bez njih ne može da se živi;
3. Zaštitne – bogate vitaminima
 
MASTl
Neophodne su za porast, energiju, sekreciju i moraju biti zastupljene u dnevnom obroku, mada u organizmu mogu da se stvaraju sintezom šećera.
Puter sadrži 80% masti, ulje 100%, margarin 80%, svinjska mast 100%, mleko, meso, ribe, orasi, bademi, lešnici, žumanca 80 do 90% masti.
Dnevne potrebe sa normalnu, zdravu zdravu ženu iznose 1 gram na kilogram težine.
Ako imate 60 kg nemojte prelaziti količinu od 60 gr masti dnevno. Za vreme trudnoće pravilo se ne menja: količinu masti ne treba povećavati.
 
UGLJENI HIDRATl
Njihov je zadatak da ulaze u sastav ćelija, krvi i tkivnih tečnosti kao energetski izvor. Ako uzimate veću količinu šećera od energetskih potreba vašeg organizma, višak šećera se pretvara u mast i nagomilava u organizmu kao ‘’masna rezerva’’, što može da dovede do štetnih posledica. Ako uzimate manju količinu, organizam će se postarati da neophodan šećer stvori iz belančevina ili masti ali uz štetno stvaranje nekih kiselina.
Dnevna doza: 50% do 60 % od ukupnih kalorija dnevnog obroka.
Izvori: voće, med, povrće, krompir, žitarice.
Nastojite sa vaš glavni izvor ugljenih hidrata ne budu žitarice, krompir i drugi plodovi bogati skrobom, već voće i sočno povrće, bogato mineralnim solima.
 
BELANčEVINE
Potreba za belančevinama stalno raste, a kasnije i lučenje belančevina s mlekom povećaće vašu potrebu za belančevinama. Prema preporuci Američkog saveta za ishranu, vaše dnevne potrebe za belančevinama iznose 80 gr, a kada budete dojili – 100 gr. Oko 60% belančevina koje unosite treba da bude životinjskog porekla: meso, jaja, riba, sir, mleko.. Ostalih 40% treba da su biljnog porekla. Unećete ih preko voća, povrća, žitarica, badema, oraha.
Neophodno je da vaša ishrana bude raznolika, jer uzeti dnevno 80 ili 100 gr belančevina ne znači samo pojesti biftek od 500 ili 600gr i time završiti sa unošenjem dnevne doze belančevina. Uzimajte meso, sir, mleko, ribu, jaja.
 
MINERALNE SOLI
 
KALCIJUM I FOSFOR
U 8. i 9. mesecu vaš plod dobija i preko 60% od ukupne količine kalcijuma i fosfora koji unosite u organizam. U poslednjim danima intrauterinog života vaša buduća beba vezuje svakodnevno 638 mg kalcijuma. Ako ne unosite dnevno 1000 do 1500 mg kalcijuma i isto toliko fosfora, plod će koristiti kalcijum iz vaših kostiju. Nije tačno da su zubi majke rezervni depo kalcijuma za plod (‘’za svako dete jedan zub’’) ali je tačno da nedovoljne dnevne doze kalcijuma i fosfora dovode do ozbiljnih posledica( rahitis, razmekšavanje kostiju) kod vas i vašeg deteta.
Izvori: 100 gr sira sadrži 120 mg kalcijuma, 100 gr kupusa, sadrži 122 mg, jaje sadrži 34mg, mleko 130 mg, spanać 60 mg kalcijuma.
Ali, nemojte ni preterivati sa uzimanjem kalcijuma. Najbolji prirodni izvor kalcijuma je mleko. Uzimajte ½ litra mleka dnevno. Ne treba zaboraviti da je mleko bogato o šećerom I belančevinama i da veće količine mleka mogu pruzrokovati gojenje.
 
GVOžđE
U devetom mesecu potreba vašeg ploda za gvožđem iznosi oko 7 mg dnevno. Gvožđe je potrebno i vama. Veoma je značajno zbog svih napora i lišavanja koje vaš organizam očekuje za vreme i posle porodjaja. Dnevna potreba: 15-30 mg. Izvori: pasulj, spanać, sočivo, čokolada, lešnici, crna džigerica, bademi, urme.
 
JOD, MAGNEZIJUM, SO
Podjednako su potrebni za vaše zdravlje i razvoj vašeg deteta. Uzimaćete ih sa namirnicama koje svakodnevno jedete.
So možete i da smanjite, naročito poslednjih meseci trudnoće.
 
VITAMINI
Nedovoljna količina vitamina u vašoj svakodnevnoj ishrani može da prourokuje ozbiljne i sudbonosne posledice. Razvoj vašeg deteta i vaše zdravlje, čak i vaše duševno raspoloženje mnogo zavise od dnevne doze vitamina koju uzimate.
 
VITAMIN »C« : Uzimajte dosta voća i povrća — limun, pomorandže, ribizle, maline, peršun, paradajz. Uvek imajte u vidu: vitamin C je neprocenjivo odbrambeno sredstvo od raznih bolesti.
 
VITAMIN »D«: Najbolji izvori su vazduh i sunce, all i kalciferol i riblje ulje. Neophodno je da u toku trudnoće koristite sva tri izvora D vitamina. Koristite sunce i vazduh  a vaš  lеkar će vam prepisati kalciferol ili riblje ulje.
VITAMIN »A«: Nalazi se u mleku i svim njegovim derivatima, u puteru i naročito crnoj džigerici, spanaću, paradjzu, kupusu. Koristite(u razumnim količinama) sve njegove izvore jer je veoma važan za rođenje normalnog deteta.
.
VTTAMIN »B« : Važan je u vašoj ishrani i treba da ga uzimate sto više. Stimuliše rad organizma, utiče povoljno na nervni sistem i funkcije sistema za varenje.
Efikasno dejstvo ovog vitamina osetićete već prilikom porođaja kad vam bode potreban napor u radu mišića. Izvori: kvasac. Kašičica kvasca posle jela neće vam škoditi.
 
 
 
 
 
 
 
 
JELOVNIK U TRUDNOćI
 
Kontrolišite svoju težinu svake nedelje. Ako posle 3. meseca trudnoće dobijete 300 gr nedeljno, sve je u redu. Ako ste prešli ovu granicu, odmah smanjite uzimanje hrane koja goji.
Ako i poređ toga nastavite da se gojite, obratite se odmah lekaru, jer ima i drugih razloga koji mogu da dovedu do povećanja vaše težine.
Neke žene slabe do trećeg meseca trudnoće, naročito one koje povracaju. Ako je to vaš slučaj, nemojte sе uznemiravati: čim budete prestali da povraćate, povratićete svoju staru težinu.
U toku trudnoće treba da dobijete najviše 11 kilograma.
 
 
NAMIRNICE КОJЕ TREBA DA IZBEGAVATE
To je hrana koja se teško vari: pržena jela, sosovi, usoljena riba, škembići, ostrige, divljač.
Zatim hrana koja samo goji: beli hleb, kuvano meso, meso iz konzerve, sirovo illi nedokuvano meso.
So: isključite je iz jelovnika poslednjih nedelja trudnoće, a u toku trudnoće uzimajte je u malim količinama. Hrana koju uzimate bez soli biće ukusna kao da je posoljena, ako je začinite s malo limunovog i peršunovog lista.
 
DNEVNI MENI JEDNE TRUDNICE
 
DORUčAK:
Bela kafa, dve šolje
Dve kriške crnog hleba
Džem ili pekmez 35 gr
Buter 25 gr
Jedno kuvano jaje
Sveže voće 200 gr
 
RUčAK
Tanjir sirove salate od sezonskog povrća ( paradajz, kupus, šargarepa, rotkvica) začinjena  uljem i limunom
Jedno parče crne džigerice 100gr
Jedno parče belog mesa sa roštilja
Kriška crnog hleba
Sir 35 gr
Jedna kruška
čaša vina ili voćni kolač
 
VEčERA
 
Jedna pastrmka 200 gr
Pire od  spanaća
Parče pohovanog kačkavalja 40 gr
Kriška crnog hleba
Voćna salata 100 gr
šolja jogurta
 
 
U toku trudnoće pojedine žene osećaju neodoljtvu želju za izvesnim namirnicama. Naravno, potrebno je da te želje ispunite koliko је to moguće.
Isto tako treba da promenite način ishrane. Ako ste pre trudnoće uglavnom jeli hranu bogatu mesom, jajima, ribom, a veoma retko sveze voće i povrće,sada treba da jedete što više svežeg voća i povrća. Vaš uobičajeni obrok treba da  bude sastavljen od raznovrsnih namirnica  koje će vam dati između 2000 i 2500 kalorija dnevno.
 
 
 

priredila O.Krsmanović

Ovaj tekst pročitan je 5515 puta!


Zasad nema komentara na ovaj tekst!

HOME ||| zdravlje

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2021 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 01. 01. 1970 u 01:00:00

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika