POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICA


Sve galerije ::: Kuvanje za decu ::: Svi recepti ::: Ishrana beba :::

Upozorenje: Sokovi nisu voće


Trenutno nema slike!


loga (15. maj 2010.):::
sokovi ne zamenjuju voće


Sastojci:

tekst


Priprema:

Upozorenje: Sokovi nisu voće

Predškolska deca koja vole voćne sokove mogla bi da natovare suvišne kilograme, ukoliko već imaju tendenciju ka gojenju, ukazuje studija obavljena na Medicinskom fakultetu Univerziteta Pensilvanije, u SAD.

Dosadašnja istraživanja eventualne veze između konzumiranja zašećerenih voćnih sokova i preterane težine kod dece davala su konfliktne rezultate. Ipak, Američka akademija pedijatara (AAP) je i dosad zastupala stav da deci treba ograničiti unos sokova - za uzrast od jedne do šest godina na četiri do šest unci (oko 115 do 140 mililitara) dnevno.

Istraživanje stručnjaka iz Pensilvanije dokazalo je da se kilogrami gomilaju kod dece koja piju suviše voćnih sokova, ali samo kod one dece koja su na početku ispitivanja već bila gojazna ili na granici da to budu. S druge strane, organizam dece sklonije svežem voću imao je tendenciju smanjenog taloženja telesne masnoće.

Rezultati studije mogli bi da predstavljuju iznenađenje za mnoge roditelje za koje su sokovi zdrava hrana i koji voćne napitke izjednačavaju sa svežim voćem, ističe vođa istraživanja dr Majls Fejt. Međutim, uobičajeno je da sokovi sadrže i dodatni šećer, odnosno kalorije, upozorava Fejt, dodajući da se pokazalo i da organizam, izgleda, drugačije reguliše unos pića, a drugačije unos čvrste hrane.

Naime, dok čovek koji u jednom trenutku pojede nešto više kolača može to da kompenzuje smanjenim unosom slatkiša tokom ostatka dana, kod preteranog unosa sokova taj mehanizam ne funkcioniše.

Fejt i njegov tim su istraživanje obavili na 2.800 dece starosti od jedne do četiri godine, prikupljajući informacije o ishrani svakog od njih i mereći tokom četiri godine svakih šest meseci njihovu težinu i visinu. Mada se ispostavilo da se deca normalne težine ne goje od viška sokova, dr Fejt smatra da i njima treba ograničiti unos tih pića na prikladnu meru, preporučujući sveže voće, povrće i obrano mleko kao dobru zamenu.

On upozorava da sokovi u malim brik pakovanjima, tako omiljeni kod dece, u proseku imaju oko 100 kalorija, pa nekoliko takvih "posluženja" očigledno može da poremeti prehrambenu ravnotežu dece.

autor recepta: Tanjug
Ovaj recept otvoren je 3612 puta.
prethodni Ishrana beba sledeći
Dodaj slikuODŠTAMPAJ

Подели


Za sada nema komentara na ovaj recept!
Privilegiju slanja recepata, komentara, ocenjivanja i učešća u diskusijama mogu da koriste samo članovi sajta!


Učlanite se OVDE


Učlanjenje je BESPLATNO!

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2020 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 01. 01. 1970 u 01:00:00

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika