POČETNA RECEPTI FOTO album KORAK po KORAK MAGAZIN PRIČAONICA


Sve galerije ::: Posebne kuhinje ::: Svi recepti ::: Makrobiotička kuhinja :::

morske alge


Trenutno nema slike!


kori. (8. februar 2012.):::
sve o algamaSastojci::

Morske alge su važan sastojak makrobiotičke shrane. Za optimalno zdravlje potrebno je balansirati unos hrane koja raste na zemlji i one koje raste u moru. Morske alge su bogate gvoždjem, kalcijumom, jodom, vitaminima: A, B12, C i drugim sastojcima koja su odlican dodatak žitaricama, mahunarkama i povrću koje raste na zemlji.
Morske alge se koriste kao hrana u Japanu i Kini vec dugo vremena. U periodu 600 godina pre nove ere, Sze Teu je napisao u Kini: "neke alge su delikates koji se služi samo počasnim gostima, čak i samom kralju". Nekih 21 vrsta se koristi u svakodnevnoj ishrani u Japanu, a šest njih jos od osmog veka. Na morske alge otpada oko 10% japanske ishrane, a potrošnja morskih algi je dostigla prosek od 3.5 kg po domacinstvu 1973. godine, dok je tokom sledećih deset godina ostvaren porast od 20% .
Na Istoku, morske alge su veoma poznate i po svom lekovitom dejstvu.
Tamne i ljubičaste alge daju jedinstven ukus i boju, pa su tradicionalno koriscene za jačanje bubrega, creva, digestivnog trakta, reproduktivnih
organa. One su takodje korišćene za rastvaranje masti i holesterola natalozenog tokom dugog korišćenja mesa i drugih životinjskih namirnica. Alge se suše nakon branja a zatim seku u trake ili se melju u prah.Za početnike se predlaze da počnu sa algama koje imaju slabiji ukus i miris: arame ,nori ,dulse


Priprema:

Pa postepeno se mogu uvesti: kombu ,wakame ,hiziki koje su snažnije i sa jačim ukusom.

Arame alga ima svoj prirodni slatkast ukus i slabiju teksturu, pa se ona može koristiti kao mali garnirung.
Nori je crvena alga iz roda Porphyra (Bangiophyceae). Nori izgleda kao list papira i koristi se za zavijanje sušija, testa, pirničanih kuglica. Može se izlomiti i dodati u supe, salate, žitarice ili povrće. Nori je crvena alga iz roda Porphyra (Bangiophyceae). Japanski ribari su još u 17. veku postavljali bambus u plitke vode kako bi dobili suspstrat za uzgoj ove alge. U toku 1977. godine je sakupljeno oko 300 000 tona vlažne mase vrsta roda Porphyra u Japanu, a proizvodnja je porasla za 25% godišnje u toku 1970-ih. Hranljiva vrednost ove alge leži u visokom sadržaju proteina (25-35% suve mase), vitamina i mineralnih soli, a posebno joda. Sadrzaj vitamina C je oko 1.5 puta veci nego u pomorandžama, a 75% proteina i ugljenih hidrata se može svariti, sto je veoma mnogo za morske alge. Oko 200 tona vlažne mase Porphyra se prikupljalo na obalama Velsa sve donedavno kada je strah od industrijskog zagadjenja, a posebno iz nuklearnih postrojenja, uzrokovao naglu redukciju u prinosima.
Još jedna vrsta smedjih algi, Undaria pinnatifida (Laminariales), se široko koristi u Japanu (gde je poznata kao "wakame";) i Kini ("qundai-cai";) kao hrana. Veštacko uzgajanje se odvija na očiscenim površinama upotrebom suspenzije zoospora ili sporofila. Godišnja proizvodnja na prirodnim staništima u periodu 1960-69 je iznosila 40 000 - 60 000 tona vlažne mase. Uzgoj na užadi se vrši od 1955. godine pričvrscivanjem sporofila na užad. Hibridi sa superiornim rastom i nutricionalnim karakteristikama su razvijeni u Japanu. U toku 1976. godine je prikupljeno oko 20 000 tona vlažne mase iz prirode dok je 127 000 tona vlažne mase uzgojeno. Sakupljene alge se suše nakon pranja u slatkoj vodi. U Kini se Undaria pinnatifida prikuplja iz prirode već vekovima, uglavnom na obalam Istočnokineskog mora. Alge se uzgajaju na užadi u oblastima Quingdao i Dalian (Zuto more) (Tseng, 1982). Undaria nije tako popularna kao Laminaria u Kini u ishrani. Godišnja proizvodnja u Kini je mala i iznosi samo nekoliko stotina tona suve mase godišnje
Dulse je obicno u trakama ili u prahu, a koristi se kao dodatak hrani ( začin ).
Wakame, kombu, hiziki se koriste u malim količinama, uglavnom u miso supi i u kombinaciji sa korenastim povrćem ili sa celim zrnom soje. Dugo kuvanje menja njihovu aromu, pa njihov miris i ukus polako isčezava, sto ih pravi mekšim i lakše varljivim.
Agar-agar
čiscenje: pogledati pakovanje
vreme kuvanja: 5-10 min
izgled skuvane alge: beličasta
upotreba: želatin za voce, aspik za povrce


Arame
čiscenje: isprati 2-3 puta
količina: 1 šoljica
vreme kuvanja: 30-40 minuta
izgled skuvane alge: tamno smedja
upotreba: garnirung za proprženo povrce, tofu, mahunarke, salate


Dulse
čiscenje: isprati
vreme kuvanja: 5-10 minuta
izgled skuvane alge: crvena/ljubičasta
upotreba: prosušena/propžena kao garnirung za supe, salate


Hiziki
čiscenje: isprati 2-3 puta ili potopiti 5 minuta
količina: 1 šoljica
vreme kuvanja: 45-60 minuta
izgled skuvane alge: crna
upotreba: garnirung za proprženo korenasto povrće (pečena ili kuvana), salate

Kombu
čiscenje: isprati ili potopiti 3-5 minuta
kolicina: 5x5cm
vreme kuvanja: 40-tak minuta
izgled skuvane alge: zelena/crna
upotreba: garnirung, dodatak, kuvana sa žitaricama i mahunarkama

Nori
vreme kuvanja: (može se zagrejati na tiganju 1 minut)
izgled skuvane alge: zelena
upotreba: sushi, pirinčane kuglice, dodatak supama, salatama, testeninama

Wakame
čiscenje: isprati i potopiti 3-5 minuta
količina: 1 šoljica
vreme kuvanja: 5-10 minuta
izgled skuvane alge: zelenkasta
upotreba: garnirung, miso supa, salate
Upotreba algi u medicini

Postoje brojne tvrdnje o efikasnosti algi u lečenju oboljenja kod ljudi. Sugeriše se, izmedju ostalog , da morske alge imaju lekovita svojstva u tretmanu tuberkuloze, artritisa, prehlade i gripa.
Vrste iz roda Laminaria i Sargassum se koriste u Kini u tretmanu kancera. Vodeni ekstrakti iz dve vrste crvenih algi porodice Dumontiaceae inhibiraju herpes simplex virus, ali nisu vršeni testovi na ljudima. Crvena alga Ptilota produkuje protein koji preferencijalno aglutiniraju humane B-tip eritrocite in vitro. Ekstrakti Ptilota se nalaze na trzistu. Vrste roda Corallina se koriste u terapji zamene kostiju.

Morske alge mogu pomoći u zaštiti od raka dojke, pokazuje najnovije istraživanje. Ishrana koja uključuje alge može smanjiti nivo estrogena u organizmu, a to znači da za razvijanje oblika raka, koji zavise od estrogenu, preostaje manje "goriva", zaključili su naučnici Univerziteta Kalifornije u Berkeleyu, koji su istražili razlike između zapadnjačkog i istočnjačkog načina ishrane.

Japanke, koje znatno redje obolevaju od raka dojke nego Amerikanki, takodje znatno češće u ishrani konzumiraju alge – pokazalo je istraživanje. U Japanu, alge se koriste za spremanje sušija, i u čorbama, mesnim umacima i za zgušnjavanje jela. Istraživanje je izraslo iz probne terapije neredovnih menstrualnih ciklusa vitaminskih pripravaka s algama. Naučnici su zapazili da je kod žena koje su uzimale 700 miligrama pripravaka s algama dnevno nivo estradiola – oblika estrogena – u krvi znatno pala. Naučnici Univerziteta Kalifornije dodatno su testirali ovo otkriće na skupini od 24 ženska štakora, koji su hranjeni morskim algama. Pokazalo se da konzumiranje morskih algi kod štakora produžava menstrualni ciklus i smanjuje nivo estradiola u krvi.
S obzirom da produžuje menstrualni ciklus i smanjuje nivo estrogena, morske alge mogle bi se, smatraju stručnjaci, koristiti za smanjenje opasnosti od oblika raka koji zavise od estrogena. Ipak, naučnici upozoravaju da žene, barem za sada, ne bi trebale u svoju ishranu uključiti velike količine morskih algi, jer one također sadrže jod i manje količine teških metala.autor recepta: tanja
Ovaj recept otvoren je 4635 puta.
prethodni Makrobiotička kuhinja sledeći
Dodaj slikuODŠTAMPAJ

Подели


Za sada nema komentara na ovaj recept!
Privilegiju slanja recepata, komentara, ocenjivanja i učešća u diskusijama mogu da koriste samo članovi sajta!


Učlanite se OVDE


Učlanjenje je BESPLATNO!
osmrtnice osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški smrtovnice smrtovnice bihac

Ime:
Šifra:

   Novi član?    Zaboravljena šifra?
Prijavi se na mejling listu
MAPA SAJTA
Pretraži:
RECEPTE
SLIKE
KORAK po KORAK
Magazin
Arhivu

Pošalji recept/sliku


© 2005 - 2022 Gastronomija.info, | [Marketing] | [Kontakt] | [Impresum] | [Pravila korišćenja] | [Mapa sajta] |

SK Programi prave
Sva prava zadržana ||| All rights reserved
asistent
X gost :: 01. 01. 1970 u 01:00:00

- Moj profil
- Moj avatar
- Svi moji uneti sadržaji
- Moje slike
- Moji recepti
- Moji recepti sa slikom
- MOJ KUVAR
- MOJ BLOG
- Komentari na moje slike/recepte
- Komentari na moje lekcije
- SVI KOMENTARI
- GastroBOOK

- Objavljene slike/recepti od moje poslednje posete
- Podizanje DODATNIH slika